page hit counter .

HealthInvest Highlight – Optimal valutgång för hälsosektorn

Valutgången i amerikanska valet blev ett drömscenario för hälsosektorn och HealthInvest Small & MicroCap Fund har rusat 12% på två veckor. Givet lågoddsaren att senaten förblir republikansk så borde sektorn ha ytterligare 20-30% kurspotential jämfört med aktiemarknaden generellt. Det finns alltså fortsatt skäl att överväga investering i sektorn.

 

Det amerikanska valet blev inte den jordskredsseger för det demokratiska partiet som många bedömare förutspått. Presidentposten kommer visserligen att växla partifärg till blått och kongresshuset förblir demokratiskt, även om partiet lyckades med konststycket att tappa några platser till republikanerna. Men makten i senaten, vilket spelar en nyckelroll för hälsosektorn, ser ut att förbli i republikernas händer. Detta är något av ett drömscenario för HealthInvest Small & MicroCap Fund och bäddar för ett stabilt gynnsamt klimat för hälsosektorn de närmaste åren.

 

Anledningen till att senatsvalet är viktigt är att majoriteten av bolagen inom hälsosektorn är beroende av gynnsamma ersättningsnivåer till sjukhus, fri marknadsprissättning av läkemedel och konkurrensneutrala spelregler för de privata sjukförsäkringsbolagen. Om senaten förblir republikansk så innebär det ett hinder mot alltför stora inskränkningar av dessa förutsättningar.

 

Utfallet i senaten är dock inte helt klart än. Republikanerna har redan säkrat 50 av senatens 100 platser men behöver åtminstone en (av de återstående två) från Georgia, vilket avgörs den 5 januari 2021. Anledningen att platserna i Georgia inte kunde avgöras i samband med det allmänna senatsvalet den 3 november var att ingen av kandidaterna fick en majoritet av rösterna, vilket är ett krav i delstaten. Oddsen pekar dock för valseger för republikanska partiet. Exempelvis ger bettingbolaget Ladbrokes endast 1,25x insatsen för ett sådant utfall.

 

Den gynnsamma valutgången har redan börjat reflekteras i hälsosektorns aktier och HealthInvest Small & MicroCap Fund har stigit drygt 12 procent sedan valdagen. Vi tror dock att 20-30 procents kurspotential återstår givet att senaten förblir republikansk, då hälsosektorn pressats till onormalt låga nivåer på grund av osäkerheten inför presidentvalet. Det finns alltså fortsatt skäl att överväga investering i hälsosektorn.

 


Christian Herold