HealthInvest logo

Månadsbrev maj 2023 för HealthInvest Alpha Fund

Månadsbrev maj 2023 för HealthInvest Alpha Fund

HealthInvest Alpha Funds innehav har nu rapporterat resultat för första kvartalet. Året har börjat bra då rapporterna visade på en försäljningstillväxt om 6% och en ökning av vinst per aktie om 20%. Det amerikanska portföljbolaget Harmony Biosciences tog guldmedaljen med en organisk vinstökning om 37%. Även det danska läkemedelsbolaget Lundbeck hade en stark utveckling med en tillväxt av vinsten om 33%.

I maj byggde HealthInvest Alpha Fund upp en position i amerikanska Pfizer. Företaget är en av de globala läkemedelsgiganterna med en årlig försäljning om 100 miljarder USD, delvis hjälpt av sin covid-19-franchise. Även om denna franchise kommer att minska under 2023, har Pfizer varit aktiv på förvärvsfronten under det senaste året (Biohaven, GBT, Seagen) och vi tror att dessa affärer kommer att ge en ökad försäljning om cirka 20 miljarder USD inom 5-10 år. Dessutom har företaget många andra starka läkemedelslanseringar de närmaste åren. Totalt har Pfizer över 100 läkemedel i klinisk utveckling som enligt vår uppskattning mer än väl kommer att kompensera för den minskande försäljningen av covid-19-läkemedel på sikt. Aktien handlas för närvarande till mindre än 11x fritt kassaflöde, en attraktiv värdering i vårt tycke.

HealthInvest Alpha Fund handlas i dagsläget till 14,6x fritt kassaflöde och den prognosticerade kassaflödestillväxten är 81% (från idag tom 2025). Som en jämförelse har den globala hälsosektorn

en värdering om 19,4x och en framtida tillväxt om 23%. Motsvarande mått för världsindex är 21,7x och en tillväxt om 55%.

Vid månadens slut hade fonden 23 aktiepositioner. Innehav som genererar negativt kassaflöde utgjorde cirka 16% av fondförmögenheten. Fondens nettoexponering mot aktier var 94%.

Sammantaget är vi bekväma med HealthInvest Alpha Funds innehav. Värderingen om 14,6x fritt kassaflöde är 33% lägre än för världsindex och trots den relativt låga värderingen är fondens förväntade kassaflödestillväxt signifikant högre. Fonden kombinerar därmed det bästa av två världar vilket borde båda gott framöver.

Vänligen klicka här för fondens fulla månadsbrev.

Utforska fler artiklar